Wijn rijpen in hout
Wijn heeft veel geuren en smaken. Deze komen voornamelijk tot stand door rijping in een houten vat. Het rijpen van wijn in een houten vat brengt meerdere voordelen met zich mee. Het hout maakt de wijn krachtiger en zorgt dat de wijn langer houdbaar blijft. Hout voorziet wijn van een bijzondere, natuurlijke smaak. Vooral rode wijnen worden gerijpt in een houten vat.
De geschiedenis van houtrijping
Natuurlijk is de rijping van wijn in hout niet de enige manier. Vroeger was dit wel het geval. Sap kon in een houten vat vergisten tot wijn. Wijn kon je gemakkelijk bewaren in het hout en dit was de enige manier om wijn te vervoeren. Op de dag van vandaag zijn er talloze manier om wijn te laten gisten, bewaren en te vervoeren. Toch blijven wijnvaten belangrijk.
De voordelen van houtrijping
De voordelen van wijnrijping in hout op een rijtje:
- Door de reactie tussen kleurstoffen en de houttannines komt de kleur van wijn tot stand.
- Door de aanwezigheid van houttannines wordt de houdbaarheid van de wijn verlengd.
- Door de rijping in hout worden verschillende smaken ontwikkeld, denk maar aan; koffiesmaak, vanille of boter.
Welk houtsoort voor de juiste rijping?
Niet elk houtsoort werkt bevorderlijk voor de rijping van hout. Hieronder leest u welk hout de beste keuze is en waarom:
- Een boom is pas geschikt als wijnvat wanneer deze 180 jaar of ouder is.
- Wijn rijpt het beste in eikenhout.
- Eikenhout is waterdicht.
- Eikenhout versterkt de kleur van de wijn.
- Eikenhout geeft vaak aroma’s af lijkend op karamel of cacao.
- Amerikaanse eiken geven vaak meer vanillesmaak af.
Bent u benieuwd naar de diverse smaken van wijn en hoe u dit goed kunt proeven? In onze wijnbar It’s Wine in Volendam leren wij u hier graag meer over. Reserveer telefonisch een plekje via 0299 – 39 98 88.