Veelgestelde vragen over wijn
Wijndrinken en beoordelen worden steeds meer en meer een hobby in Nederland, vandaar dat wij ook in Volendam een wijnbar geopend hebben. Tijdens de High Wine en de thema-avonden krijgen wij vaak veel vragen over wijn, daarom hebben wij de meest gestelde vragen beantwoord en op een rijtje gezet!
Hoe beoordeel ik een glas wijn?
Het beoordelen van een wijn is iets wat er bij onze wijnbar vaak gebeurt. Maar hoe beoordeelt u een wijn nou goed? De uitdaging bij het beoordelen is het kiezen van de juiste woorden die omschrijven wat u proeft. Het is belangrijk om alles bewust waar te nemen zoals de kleur, geur, smaak en de structuur. Het beoordelen van wijn zal steeds makkelijker worden als u het vaker gaat doen. Oefening baart dus kunst. Bij onze wijnbar It’s Wine leggen wij u graag de stappen uit!
Hoeveel calorieën zitten er in wijn?
Het alcoholpercentage en de suikers in de wijn bepalen hoeveel calorieën er in een glas wijn zitten.
Het is ongeveer per glas wijn (150ml):
Droge witte wijn: 101 kcal
Zoete witten wijn: 144 kcal
Rode wijn: 123 kcal
Rose wijn: 107 kcal
Wanneer is wijn te oud om te drinken?
Wijn wordt pas slechter als het in contact komt met zuurstof. Dit gebeurt als de wijn bijvoorbeeld te lang openstaat, als het een slechte kwaliteit wijn is of als het gewoon te oud is. Gelukkig herkent u een geoxideerde wijn snel! U ruikt sherry en het smaakt vaak vlak en futloos. Ook aan de kleur is het te zien, een witte wijn wordt geelrood of bruin en de rode wijn wordt matbruin.
Kan ik mijn wijn ook té lang bewaren?
Dit kan zeker! Dan is de wijn langer bewaard dan zijn bewaarpotentie. U herkent een te lang bewaarde wijn aan de smaak, het zal iets scherpere zuren bevatten. Een wijn bewaren doet u trouwens het beste door hem liggend op te bergen, hierdoor kan er geen zuurstof bijkomen en raakt de kurk ook niet uitgedroogd.
Wat zijn edele druivensoorten?
Met edele druifsoorten worden de grootste druiven bedoeld die er ter wereld worden verbouwd. Het kan verschillen per regio maar er zijn 6 populaire soorten:
- Chardonnay
- Savignon blanc
- Pinot grigio
- Cabernet Sauvignon
- Malbec
- Grenache
Er liggen kleine kristallen op de bodem van de fles, is dat erg?
De kristallen die in de wijnfles kunnen ontstaan zijn wijnsteenzuurkristallen. Deze komen van nature in druiven voor, dus ook in de wijn. Ze zijn niet schadelijk voor de wijn of voor uzelf. Het voorkomen van de kristallen is simpel, u hoeft alleen de wijn op zijn kant te bewaren.
Ik ruik azijn of zwavel?
Het ruiken van azijn kan erop duiden dat er zuurstof bij de wijn is gekomen, dit betekent vaak dat de fles te lang open is geweest. De azijnbacterie die hierdoor ontstaat verandert de wijn langzaam in azijn. De ‘echte’ wijnazijn wordt trouwens ook op deze manier gemaakt.
Als de wijn naar zwavel ruikt hoeft dat niet per se een probleem te zijn. Bij het produceren van wijn wordt er zwaveldioxide gebruikt, maar in een kleine hoeveelheid omdat de geur anders te sterk wordt. Zwavel wordt gebruikt om de oxidatie tegen te gaan, daarnaast stabiliseert het de wijn. De geur is te herkennen doordat het naar aangestoken lucifers kan ruiken of zelfs rotte eieren. Vaak vergaat de geur vanzelf en het drinken van de wijn is niet schadelijk.
Wilt u graag goede en verschillende wijnen proeven, alleen of met meer? Dat kan bij It’s Wine. Voor een reservering kunt u bellen naar: 0299 39 98 99 of u kunt gebruik maken van ons contactformulier.