Kurk of schroefdop?

Het afsluiten van een wijnfles kan op twee manieren: met een kurk of schroefdop. Voorheen hadden alleen goedkope wijnen een schroefdop, maar dat is tegenwoordig niet meer zo. Wat is beter, kurk of een schroefdop? Beide kunnen wijn prima afsluiten. Wij zetten voor- en nadelen op een rijtje.

Kurk

De kurk wordt al eeuwen gebruikt om flessen af te sluiten. Sinds de 17e eeuw wordt het al gebruikt om wijnflessen en andere flessen af te sluiten. Wat zijn de voor- en nadelen van de kurk?

Voordelen

  • Duurzaam materiaal, de kurk is recyclebaar en een natuurlijk product.
  • Goed voor langdurige rijping op fles. De kurk laat maar 1 mg zuurstof door per jaar, wat perfect is om de wijn te laten rijpen.

Nadelen

  • Kurk is duur en schaars.
  • Slechte kurk. Wijn met kruk geeft aan dat de kurk besmet is met een bacterie. Dit zorgt ervoor dat de wijn muf ruikt en smaakt.

Schroefdop

De schroefdop zetten we pas in sinds 1964. De schroefdop is ontwikkeld, omdat de kwaliteit van kurk steeds slechter werd. De voor- en nadelen van de schroefdop op een rij:

Voordelen

  • Goedkoop en makkelijk te openen.
  • Geen kruk in de wijn.
  • Vooral geschikt voor wijnen die niet langer dan vijf jaar hoeven te rijpen.

Nadelen

  • Sommige schroefdoppen kunnen geen lucht doorlaten, wat het rijpingsproces in de weg kan zitten.
  • Niet duurzaam en afbreekbaar.
  • Imago: de schroefdop wordt nog steeds gelinkt aan goedkope wijnen.

Wat is goed en wat is slecht? Beide opties hebben zo z’n voor- en nadelen. Bij ons gaat het om de inhoud van de fles. Benieuwd naar de soorten wijn die wijn schenken? Om dan langs in onze wijnbar It’s Wine aan de haven in Volendam!