Het verschil in bewaartemperatuur van wijn
Witte en rode wijn verschillen niet alleen in smaak en kleur, maar ook in de serveertemperatuur. Daarom moeten de wijnen in verschillende omstandigheden bewaard worden. De witte wijn mag meestal wat warmer gereserveerd worden dan de rode, maar dit is alleen als de wijn van verfijnde kwaliteit is. De rode wijntemperatuur hangt nauw samen met de hoeveelheid tannine dat het bevat. Wanneer er veel tannine in de wijn zit mag de wijn wat warmer geserveerd worden. Al om al kunt u de wijn het beste wat te koud serveren dan te warm, dit komt omdat de hoge temperatuur meer alcohol in de smaak en geur afgeeft.
Rode wijn
De temperatuur die de rode wijn nodig heeft om in bewaard te worden verschilt per wijn. Een fruitige, frisse en lichte wijn kan gereserveerd worden met een wat lagere temperatuur (rond de 14 tot 16 graden). De volle, kruidige of complexe wijn is het alweer wat warmer (16 tot 18 graden). Die warmere temperatuur geldt ook voor de krachtige, geconcentreerde en robuuste wijn. De betreffende wijnen worden daarom ook aangeraden te koelen in die temperatuur of zelfs een graadje kouder.
Witte wijn
Het bewaren van witte wijn is even wat moeilijker dan de rode wijn. Dit komt omdat er zoveel verschillende soorten witte wijnen zijn. De fruitige, frisse en halfdroge varianten kunnen over het algemeen koud geserveerd worden (7 tot 9 graden). Champagne, rosé en mousserende wijnen kunnen net zoals de lichte, frisse, fruitige en droge wijnen wat warmer bewaard worden (8 tot 10 graden). Dan heb je tot slot nog de wijnen die nog wat warmer bewaard kunnen worden. Dat zijn de zoete, aromatische, volle, droge en complexe witte wijn (deze worden geserveerd van 10 tot en met 12 graden).
Bij ons worden al deze wijnen op de juiste temperatuur geserveerd zodat de wijn het beste tot zijn recht komt. Wilt u graag deze heerlijke wijnen proeven? Dan kunt u bij ons langskomen of een plekje reserveren. Neem contact op met ons contactformulier of bel naar +31 (0)299 39 98 88.